X

GLUTEN I POWIĄZANE Z NIM SCHORZENIA

Gluten to białko zawarte w zbożach, głównie w pszenicy, ale również w życie czy jęczmieniu. Jedni mogą go jeść bezkarnie, u innych jest on przyczyną przykrych dolegliwości. Trzy najpoważniejsze schorzenia powodowane przez gluten to celiakia, alergia oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Wyeliminowanie z diety glutenu stosowane jest także w przypadku zespołu nieszczelnego jelita, nieprawidłowego składu flory bakteryjnej (dysbakterioza) oraz przy odchudzaniu.

Wykluczenie glutenu z diety polecane jest u dzieci z zaburzeniami zachowania (autyzm, ADHD). Gluten jest zakazany podczas stosowania diety paleo i innych, w których rezygnuje się ze zbóż i unika żywności przetworzonej. Zwolennicy organicznej żywności stronią od zbóż uprawianych masowo, zwykle bogatych w gluten, ponieważ są to często rośliny zmodyfikowane genetycznie (Genetically Modified Organism, GMO).

DIETA BEZGLUTENOWA

UKRYTE ŹRÓDŁA GLUTENU

Przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się z koniecznością uważnego czytania etykiet i sprawdzania składu produktów spożywczych. Niestety niektóre informacje są pomijane przez producentów żywności!

TRUDNOŚCI ZWIĄZANE Z PRZESTRZEGANIEM DIETY BEZGLUTENOWEJ:

  • Czasami można nieświadomie spożywać produkty zawierające gluten (np. orkisz), sądząc, że są bezpieczne.
  • Gluten występuje w wielu produktach niezbożowych jako dodatek (np. zagęszczanie potraw).
  • Produkty naturalnie bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone glutenem w trakcie produkcji i transportu.
  • Żywność określana przez producentów jako bezglutenowa nie zawsze rzeczywiście taka jest!

TESTY GlutenDetect DO KONTROLI DIETY BEZGLUTENOWEJ

Zasada testu jest prosta:

Po spożyciu gluten jest trawiony, a jego składowe są częściowo wchłaniane przez jelito, a częściowo wydalane z kałem.

W moczu bada się peptydy glutenu wchłonięte z pokarmu w ciągu 4–48 godzin.

W kale wykrywane są składniki glutenu spożytego w ciągu ostatnich 2–7 dni.

KTO POWINIEN WYKONAĆ BADANIE

  • Jesteś na diecie bezglutenowej i chcesz sprawdzić, czy nie spożywasz glutenu z ukrytych źródeł.
  • Starasz się jeść wyłącznie produkty bezglute­nowe, a mimo to wciąż odczuwasz dolegli­wości.
  • Zdiagnozowano u Ciebie celiakię i chcesz mieć pewność, że należycie stosujesz dietę bezglutenową.
  • Jesteś na diecie bezglutenowej od ponad roku, ale wciąż masz wysoki poziom przeciwciał (jak przy nieleczonej celiakii).
  • Twoje dziecko choruje na celiakię i chcesz mieć pewność, że przebywając poza domem (np. na obozie), przestrzega diety bezglutenowej.
  • Podejrzewasz celiakię oporną na leczenie dietą bezglutenową i chcesz się upewnić, że Twoje dolegliwości nie są skutkiem zaniedbań w diecie.